Tre sätt att boosta ditt immunförsvar i vår

Tre sätt att boosta ditt immunförsvar i vår

Mar 03, 2025

Vintern börjar sakta släppa sitt grepp och våren är på ingång, men många av oss kämpar fortfarande med förkylningar som vägrar ge sig. Även om det inte finns någon mirakelkur för att hålla sig frisk, kan vi ge vårt immunförsvar en hjälpande hand genom att äta näringsrik mat. Här är tre enkla sätt att stärka kroppen inför våren!

1. Ät färgglad mat 🌈

Färgglada frukter och grönsaker är inte bara en fröjd för ögat – de är också fulla av antioxidanter, karotenoider och polyfenoler som stärker våra celler och immunförsvar. Ju mer färg på tallriken, desto bättre! Lila och röda grönsaker, som rödbetor och svarta vinbär, innehåller antocyaniner, som har visat sig dämpa inflammation och stödja hjärthälsan. Local tastes lila potatis Anne-Lise är ett utmärkt exempel på hur färg kan betyda extra näring! Jag har inkluderat två recept längre ner på en rödbetsshot och en sallad på polkabetor - två personliga favoriter när det kommer till färgglad mat!

2. Vitamin C är immunförsvarets bästa vän 🍊

Vitamin C spelar en avgörande roll för vårt immunförsvar och hjälper kroppen att bilda kollagen, hålla slemhinnor starka och förbättra upptaget av järn från växtbaserade livsmedel. Bra källor för C-vitamin är svarta och röda vinbär, paprika, kiwi, citrusfrukter och potatis. Ett både enkelt och väldigt gott sätt att få en boost är att dricka ett kombucha med svarta vinbär varje morgon till frukost.

3. Njut av honung 🍯

Honung är inte bara gott – det är också naturligt antibakteriellt och kan lindra hosta vid förkylning. Min favorit är en lite mörkare honung som t.ex. den lokala ljunghonungen. En sked honung i en kopp te eller ringlad över yoghurt är ett enkelt sätt att få i sig dess fördelar.

 


 

Recept: Rödbetsshot för en hälsoboost 🥤

Ingredienser:

  • 2 rödbetor

  • 2 morötter

  • 1 äpple 

  • 1 bit ingefära 

  • 2 dl vatten

Gör så här:

  1. Skala rödbetorna och skrubba morötterna. Dela rödbetor, morötter, äpple och ingefära i grova bitar och mixa tillsammans med vatten.

  2. Sila genom en finmaskig sil om du vill ha en slät shot.

  3. Häll upp i små glas och njut av en riktig hälsoboost!


Recept: Fräsch polkabetssallad i vinägrett🥗

Ingredienser:

  • 4 polkabetor

  • 1 msk soja

  • 1 msk vitvinsvinäger 

  • 1 tsk honung


Gör så här:

  1. Skala polkabetorna och skiva dem tunt.

  2. Blanda soja, vinäger och honung i en skål.

  3. Häll vinägretten över polkabetorna och låt marinera i minst 15 minuter.

  4. Servera som snygg och fräsch sidorätt!

 


Med dessa två recept vill vi inspirera till att få in mer färgglad mat i din matlagning. I takt med att dagarna blir längre och vårpirret börjar infinna sig hoppas vi kunna bidra med mer kunskap och matinspiration framöver!